Periyodik Kontrol-Topraklama Ölçümü
trende
trende

Katodik Koruma

26.04.2021
388
Katodik Koruma

Katodik Koruma

Metal eşyalar, su ve hava ile temas ettiğinde korozyona uğrar ve zaman içerisinde çürüyerek kullanılamaz hale gelir, Katodik Koruma bir çeşit metal koruma yöntemidir.

Metallerde yaşanan korozyon nedeni ile riskin yanı sıra aynı zamanda ciddi bir maliyet de oluşur. Özellikle suya da toprak altında kalan metal yapılarda korozyon oluşmasını önlemek için birçok farklı koruma yöntemi geliştirilmektedir.

Galvanik Usulü Kodik Koruma

Geliştirilen yöntemlerin başında galvanik usulü kodik koruma yer almaktadır. Korunma yönteminin çalışma prensibi korozyonu önlemek için boruların yanına temas edecek şekilde aktif bir metal yerleştirilmesidir.

Yöntemin uygulandığı birçok alan vardır bunların içerisinde petrol sondaj kuleleri ilk sırada yer alır. Aynı zamanda gemi yüzeylerinin paslanmasını önlemek amacıyla dakatodik koruma kullanılmaktadır.

Korunması gereken metal yapı, oluşturulan elektrokimyasal hücre katodu haline getirilmiş metal yüzeyinde yürüyen anodik tepkimelerin durdurulması şeklinde korunur.

Katodik Koruma Standartları

Koruma yönteminde hedef metal potansiyelini anodun açık devre potansiyeline kadar polirize etmektir. Bunun için metal yüzeye dik yönde dış akım uygulanır. Katodik koruma standartlarıTS 5141 EN 12954, TS EN 10025, TS 9234, TS 4363 ve NACE RP 0169 olarak belirtilmektedir.

Korozyon ile mücadelede en etkin yöntem olan katodik koruma dış akım kaynakları ve galvanik anotlu olmak üzere iki farklı şekilde uygulanır.

Dış Akım Kaynaklı Katodik Koruma

Katodik koruma aşamaları dış akım kaynaklı korumada dıştan akım uygulanarak işlem gerçekleştirilir. Doğru akım okunacak olan metale bağlanır.

Yardımcı anot olarak en sık kullanılan silis katkılı demir anotlardır, grafit ve metaloksit kaplı titanyum anotlarda dış akım kaynaklı katodik koruma da kullanılmaktadır. Galvanik anotlu korumada ise metal yapıya negatif potansiyelde başka bir metal bağlanarak galvanik pil oluşturma şeklinde gerçekleşir. 

Katodik Koruma Yönetmeliğe Uygun

Metal yapı katot haline getirilir ve anotlar kendiliğinden çözünerek akım üretir. Açığa çıkan elektronlar metal yapıya taşınarak reaksiyon için gerekli olan elektronlar sağlanır.

Çözünerek ağırlıklarını kaybeden anotlar belli zaman aralıkları ile yenilenir ve koruma süreklilik kazanır. Makeltek uzman personeli tarafından katodik koruma yönetmeliğe uygun şekilde gerçekleştirilir.

Katodik Koruma korunacak metali, oluşturulacak bir elektrokimyasal hücrenin katodu haline getirerek metal yüzeyindeki anodik akımların giderilmesi işlemidir.

Bu İşlemin Düzgün Yapıldığında Korozyon Oluşmayacak Ve İlgili Metalin Ömrü Uzayacaktır. Kototik Koruma Ölçümü Yaptırarak Sisteminizde Sorun Varsa Büyük Maliyetlere Neden Olmadan Sorunları Çözebilirsiniz . Katotik Koruma Ölçümü İş ekipmanları Yönetmeliğine Göre Yılda 1 Kez Yapılmadır

Whatsapp
Cüneyt Bey
Cüneyt Bey
Merhaba Ben Cüneyt
Size nasıl yardımcı olabilirim?