Periyodik Kontrol-Topraklama Ölçümü
trende
trende

Vinç Periyodik Kontrol

26.04.2021
352
Vinç Periyodik Kontrol

Vinç Periyodik Kontrol

Yasal mevzuatlar gereği zorunlu bir uygulama olan vinç periyodik kontrolişlemleri aynı zamanda güvenli çalışma koşulları için gereklidir. Yük altında çalışan makinelerin kullanma şartları açısından sürekli denetim altında olması gerekmektedir.

İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu

Vinç ve aksesuarlarının kontrol edilmemesi ya da yanlış kullanılmasından dolayı her yıl birçok işçi hayatını kaybedecek şekilde kazalara maruz kalır.

Vinç periyodik kontrol yönetmeliği2003 yılında Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu iş yerlerinde kullanılan ekipmanlar için uyulması gereken şartları belirlemektedir.

Hem ekonomik hem de güvenli çalışabilmesi için vinçlerin belirli periyotlar halinde bakımı ve kontrolü yapılmalıdır.

Riskler Ortadan Kaldırılır

Vinçlerde en önemli parçalar olan halat ve kancalar kontrol edilmelidir. Herhangi bir şekilde normal olmayan durum görülmesi halinde gerekli olan tüm tedbirler alınmalıdır.

Alınan tedbirler ve önlemler sayesinde güvenliği tehlikeye sokacak ya da can ve mal kaybına sebep olacak riskler ortadan kaldırılır. Vinç periyodik kontrol standartlarıTS10116, TS ISO 8566-5, TS ISO 9927-1, TS ISO 4309, TS ISO 12480-1 olarak belirtilen kriterlere uygun şekilde gerçekleşir.

Kanuni Zorunluluk 1 Yıldır

Vinçlerin kontrolünde yönetmeliğe göre önerilen sıklık yılda en az bir kezdir. Kanuni zorunluluk dışında kullanıldığı ortam ve koşullar ile kullanım sıklığı gibi bazı faktörler göz önüne alınarak süre kısaltılabilir.

Kontrolün yaptırılmasın da sorumluluk sahibi işverendir. Vinç kontrolü yönetmelik gereği bakanlık tarafından yetkilendirilen kurumlardan eğitimini alanlar tarafından gerçekleştirilir. Kontrolleri gerçekleştirecek olan kuruluşlarda akredite olma zorunluluğu yer almaktadır.

Hizmet Yeterliliği Belgesi

Akredite almış ve hizmet yeterliliği belgesi bulunan Makeltek olarak uzman ekip ve ekipmanlarımız ile vinç muayenelerini gerçekleştiriyoruz. Bakım ve kontrol işlemlerinde

  • Ekipmanın görseli
  • Halatlar
  • Kancalar
  • Frenler
  • Kabin
  • Göstergeler
  • İşlevsellik
  • Hidrolik sistem
  • Kaldır kan grubu kontrolleri yapılır
  • Dinamik ve statik yük testleri gerçekleştirilir.

Görsel kontroller de destek ayakları, çatlaklar, deformasyon ve korozyon kontrolü gerçekleştirilir. İşlevsellik kontrolünde vincin yük yokken kaldırma, yürüyen aksamı, kumanda sistemi ve fren sistemi gibi kontrolleri gerçekleştirilir. Statik ve dinamik testlerde ise vincin yük kapasitesi test edilir.

Vinçler Herhangi bir yükü bulunduğu yerden kaldırma, taşıma ve istifleme yöntemini kullanarak yer değiştiren araçlara kaldırma ekipmanları Vinç  denir. İşletme içerisinde günlük işlerimizi kolaylaştıran bu araçlar zaman, maliyet ve personel kapasitesi bakımından oldukça artı avantajlar sağlarlar. Ancak yük taşıma işlerinde kaza riski büyüktür ve ayrıca kaza sırasında oluşabilecek zararlar yüksek boyutlarda olmaktadır.

Bu nedenle kaldırma ve iletme ekipmanlarının periyodik kontrolü 25.04.2013 tarih ve 28628 sayılı “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” kapsamında belirtilen sürelerde yapılmak zorundadır.

İlgili Yönetmelik

25.04.2013 tarih ve 28628 sayılı “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği”

Whatsapp
Cüneyt Bey
Cüneyt Bey
Merhaba Ben Cüneyt
Size nasıl yardımcı olabilirim?