Periyodik Kontrol-Topraklama Ölçümü
trende
trende

Yük Asansörü Periyodik Kontrol

26.04.2021
361
Yük Asansörü Periyodik Kontrol

Yük Asansörü Periyodik Kontrol

Çekme ve kaldırma işlemleri yapan farklı araç veekipmanların birleşmesinden oluşan yük asansörleri elektrik motoru yada hidrolik pompalar sayesinde çalışır. Üzerinde bulunan yükleri dikey olarak taşıyan asansör, kanunlar ve yönetmelikler tarafından belirlenmiş standartlara göre projelendirilerek yapılandırılır.

Hayata geçirilen yönetmelikler ve uygulamalar can ve mal güvenliğini sağlamak için yük asansörü periyodik kontrollerini zorunlu kılmıştır.

Yük Asansörü Çeşitleri

Yüksek binalarda daha sık olarak kullanılan yük asansörü aynı zamanda gemilerde, tren istasyonlarında, fabrikalarda, uçaklarda, sahnelerde ve daha birçok alanda kullanılmaktadır.

Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte gelişen yük asansörleri son yıllarda bilgisayar destekli makineler haline dönüşmüş durumdadır. Birçok farklı çeşidi bulunan yük asansörleri;

  • Makaslı yük asansörleri
  • Halatlı yük asansörleri
  • Pistonlu yük asansörleri
  • Rampalı yük asansörleri olmak üzere 4 farklı grupta değerlendirilir.

Belediyelerin Sorumluluğundadır

2015 yılında Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren asansör işletme, bakım ve periyodik kontrol yönetmeliğine göre yük asansörlerinin yıllık periyodik kontrolleri en az bir kez yapılmak zorundadır.

Peki, yük asansörü periyodik kontrol kimler yapabilir?Belediyelerin sorumluluğunda olan asansörlerin kontrolleri A tipi akredite muayene kuruluşları tarafından gerçekleştirilir.

Yük asansörü periyodik kontrol iş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliğinde belirtilen standartların dışında farklı bir gerekçe olmadığı sürece yılda en az bir kez kontrol gerçekleştirilir.

Güvenliği Tehdit Etmeden Kullanmak Zorunludur

Yük asansörlerinin başta canlıların güvenliği olmak üzere çevre sağlığı ve güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde kullanılması zorunludur. Yükseklik mesafesi az ama kaldırma kapasitesinin fazla olduğu yerlerde makaslı yük asansörleri kullanılır.

10 metre ile 30 metre arasında yükseklik mesafesi olan yüksekliklerde halatlı yük asansörleri yaklaşık 10 bin kilograma kadar yük taşır. 1 ila 9 metre yükseklikte kullanılan pistonlu yük asansörleri 2000 kilograma kadar yük taşıma kapasitesine sahiptir.

4 Farklı Kontrol Raporu

Rampalı yük asansörleri genellikle dış mekanlarda kullanılan bir makinedir.Periyodik kontrolün yaptırılmasına dair zorunlu yükümlülük tamamı ile işletmenin idarecisi ya da bina sorumlularına aittir. Yükasansörü kontrol aşamaları sonucunda

  • Kusursuz
  • Hafif kusurlu
  • Kusurlu
  • Güvensiz olmak üzere 4 farklı grupta raporlandırılır.

Yük Asansörü Periyodik Kontrolleri amacı, iş yerinde iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gerekli asgari şartları belirlemektir. İş ekipmanının güvenliğinin kurulma ve montaj şartlarına bağlı olduğu durumlarda, ekipmanın kurulmasından sonra ve ilk defa kullanılmadan önce ve her yer değişikliğinde ekipmanın, periyodik kontrolleri yapmaya yetkili kişiler tarafından kontrolü yapılmalıdır. Doğru kurulduğu ve güvenli şekilde çalıştığını gösteren periyodik kontrol  raporu düzenlenir.

Whatsapp
Cüneyt Bey
Cüneyt Bey
Merhaba Ben Cüneyt
Size nasıl yardımcı olabilirim?