Periyodik Kontrol-Topraklama Ölçümü
trende
trende

İstanbul Kule Vinç Nedir?

26.06.2019
80
İstanbul Kule Vinç Nedir?
KULE VİNÇ NEDİR?

Kule vinç, çoğunlukla inşaat alanlarında kullanılan, hareketli veya sabit bir taşıma konsolu üzerinde yüklerin hem yatay hem de dikey yönde taşınması için faydalanılan, çelik gövdeli çok güçlü bir ağırlık kaldırma makinesidir. Bir kuleyi andırmasından dolayı kule vinç olarak adlandırılmıştır.

Kule vinçler çelik bir yapıdan oluşan gövde kısmının yanı sıra, bom olarak tabir edilen ağırlıkları taşımasına olanak sağlayan, kol şeklinde bir aparatı bulunur. Bom (ağırlık taşıyıcı) bölümün dengelenmesi için bom aparatının arka kısmında, ağırlık oluşturan beton denge taşları yer almaktadır. Kule vinç genel olarak inşaat sahalarında kullanılmaktadır.

KULE VİNÇ KURULUMU NASIL YAPILIR?

Kule vinç kurulumu, sırasında tüm güvenlik önlemleri alındıktan ve tamamlandıktan sonra: Çelik konstrüksiyon adı verilen yapılar üst üste bağlanarak sahada bulunan başka bir vinç yardımıyla indirilerek büyük ölçekli cıvatalar ile sıkılır. Dışarı kısım oturtularak vinç kolu ve yönetim kabini monte edilir. Vinçte bulunan hidrolik sistemi ve vinç motoru kola eklenerek yine büyük ölçekli cıvatalar ile sıkıca birbirine monte edilir. Vinç çift kuleli ise kule gergisi ve köprü vinç göbeğine sıkıca tutturulur. Asansör sistemi ve yayların iyice gerdirilerek birbirine sabitlenmesi sağlanır. Vinç hidroliği sayesinde vinçin kullanım alanına göre yükselmesi veya alçalması sağlanır. Zemin testleri ve denemeleri gerçekleşir ve 600 tona kadar kaldırma kapasitesi bulunan bu v.b. vinçler çalışmaya hazır hale getirilir.

KULE VİNÇ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Kule vinçler çeşit bakımından ikiye ayrılır.

*Üstten dönüşlü kule vinç çeşitleri. Üstten dönüşlü kule vinçler üçe ayrılmaktadır. Gergili kule vinçler, gergisiz kule vinçler ve yelken bomludur. (kuyruklu ve kuyruksuz) olarak da adlandırılmaktadır.

*Tam otomatik kule vinçler (kendi kendini kuran kule vinç) olarak da bilinmektedir.

KULE VİNÇ NASIL KULLANILIR?

Kule vinçlerin, yetkili operatör haricinde kişiler tarafından kullanmaları yasaklanmıştır. Kaldırılan ağırlık, canlı veya cansız varlıkların üzerinden geçirilerek taşınmamalıdır. Vincin bakımı mutlaka zamanında yaptırılmalı ve vinç üzerinde bulunan bütün aksamın çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir.

 Vinci kullanan operatörün psikolojik ve fiziksel hastalığı bulunmadığından emin olmak gerekir. Operatörlerin, iş makinesi kullanırken içilmesi yasak olan ilaç sınıfından tüketmemeleri gerekir. Vincin bütün lambaları çalışır durumda olmak zorundadır. Yükün taşındığı halatlarda insan taşınmamalıdır ve bu halatlar her kullanımdan sonra kontrol edilmelidir. Vincin en küçük bir arızasını dahi yetkili birimlere rapor etmek gerekir. Eğer operatör o an vincin kullanılmasını tehlikeli buluyorsa kullanılmamalıdır ve tehlike giderilinceye kadar beklemelidir.

KULE VİNÇLERDE PERİYODİK KONTROL ÖNEMLERİ NELERDİR?

Kule vinçlerle ilgili bir önemli hususta bakımdır. 6331 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” uyarınca çıkarılan ve 25.04.2013 tarih ve 28628 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği”, işyerlerinde bulunan iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gereken asgari şartları belirlemiştir.  

Kule Vinçlerin periyodik kontrolleri yetkili personellerimiz tarafından yapılmakta ve uygunluk sağlanması halinde ekipmanın güvenle çalıştığını ve kullanılmasında bir sakınca olmadığına dair rapor verilmektedir.
Tarafımızca verilen raporlar, ÇSGB denetçileri tarafından yapılan denetimlerde geçerli raporlardır.

 

Whatsapp
Cüneyt Bey
Cüneyt Bey
Merhaba Ben Cüneyt
Size nasıl yardımcı olabilirim?