Periyodik Kontrol-Topraklama Ölçümü
trende
trende

EXPROOF EKİPMANLARIN PERİYODİK KONTROLU NEDDİR?

10.10.2022
110
EXPROOF EKİPMANLARIN PERİYODİK KONTROLU NEDDİR?
EXPROOF EKİPMANLARIN PERİYODİK KONTROLU NEDDİR?

Exproof Ekipmanların Periyodik Muayenesi Nedir?

Exproof ekipmanlar; patlayıcı ortam meydana gelme ihtimali olan iş sahalarında, tehlike anında iş sahasında bulunan insanları uyarmak ve patlayıcı ortamın alev alma ihtimalini ortadan kaldırmak için kullanılır. Bu işlevi düşünüldüğünde, exproof ekipmanların periyodik muayenesi son derece hayati öneme sahiptir. 

Exproof ekipmanın kurulum, bakım ve onarım işlemlerinde ex ekipmanın durumunun değerlendirilmesi amacı ile TS EN 60079-17 standardına göre yapılan risk değerlendirmeleriyle belli periyotlarda görsel muayene, yakın muayene ve detaylı muayene işlemi gerçekleştirilmelidir.

Exproof Ürünler Nedir?

Exproof (Patlayıcı) Ortamlarda kullanım için uygun Elektrik bağlantı, kontrol, aydınlatma, acil uyarı sistemi ürünleri…

Exproof klima

Exproof Aydınlatma Armatürü

Exproof Dağıtım panosu

Exproof klemens Kutusu ve Exproof Buat

Exproof Kumanda Kutusu

Exproof Fiş & Priz

Exproof Acil Durum Uyarı Cihazları

Exproof Diğer Ürünler

Exproof Tüm Ürünler

Exproof Ekipman Uygunluğu Nedir?

İşletmenizde yer alan exproof ekipmanların montaj veya bakım-onarım sırasında yapılan yanlış uygulamalar sonucunda “exproof” özelliğinin yitirilmesi ara sıra saha denetimlerinde karşımıza çıkan bir durumdur.

MAKELTEK olarak uzman kadromuzla ZONE haritası içerisinde kalan exproof ekipmanın mevcut durumun halen ATEX direktifleri ve ilgili standart gerekliliklerini yerine getirip getirmediği konusunda raporlama hizmeti vermekteyiz.

Raporlama sırasında ekipmanın ilgili koruma tipi standardına ve EN 60079-17 standartlarına göre ekipmanın ; belirlenen ZONE (tehlikeli bölge)’a, sıcaklık ve gaz grubuna uygunluğu kontrol edilir. İlgili koruma tipi standardına göre ise yakın muayene ve fiziksel muayene gerçekleştirilir.

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği gereği patlayıcı ortamlarda bulunan elektrik tesisat ve ekipman kontrolü standartlarda aksi belirtilmediği sürece yılda 1 kez yapılmalıdır.

Ex-proof Ekipmanların Uygunluğu Nasıl Belirlenir?

Bu noktada ATEX Uygunluk Raporu devreye girmektedir. ATEX Uygunluk Raporu (Ex-proof Ekipman Uygunluk Raporu)’nda belirlenen patlayıcı ortamlarda bulunan her bir ekipman için ATEX uygunluğunun kontrolünü, uygunsuzlukların belirlenmesi çalışmalarını ve uygunsuzlukların giderilmesi için gerekli önerileri içermektedir.

ATEX Uygunluk Raporu Nedir?

Tesislerde üretim alanları ve depolama alanları gibi yanıcı kimyasalları ortama yayılabildiği yerlerde irili ufaklı çok sayıda elektrikli ekipman bulunmaktadır. Bu ekipmanların ex-proof özelliklerinin bulundukları tehlikeli bölgelere uygun olmaları gerekmektedir. Ex-proof özelliklerinin uygun olmasının yanı sıra bu özellikleri muhafaza etmeleri de önemli bir faktördür. Bu nedenle ekipmanın ex-proof özelliklerine uygun kablolama ve borulama elemanları kullanılmalı ayrıca bu özellikleri koruyacak şekilde kurulum ve bakımları yapılmalıdır.

ATEX Uygunluk Raporu: Patlayıcı ortamların bulunduğu ya da bulunabileceği tesislerde kullanılan ekipmanların bulundukları patlayıcı ortamlara uygun seçildiğini, uygun şekilde kurulduğunu ve bakımlarının yapıldığını belgeleyen dokümandır.

Ex-Proof Ekipmanlarla İlgili Uygunluk Durumu ve Uygunsuzluklar Nasıl Tespit Edilir?

Ex-proof ekipmanlarda koruma seviyesi, ekipman grubu, sıcaklık sınıfı, elektriksel tesisat ve topraklama tesisatı uygunluğu, ekipman sızdırmazlıkları gibi birçok konuda uygunsuzluklar bulunabilmektedir. Bu uygunsuzluklar ekipmanın yeterli koruma seviyesinde olmasına engel olmaktadır. Bu uygunsuzluklar ekipman seçimi, kurulumu ya da bakımı gibi birçok etmenden dolayı meydana gelebilmektedir.

Kurulum, bakım ya da kablolama açısından uygunlukların değerlendirilmesi için TS EN 60079-17 Standardına göre 3 çeşit muayene derecesi bulunmaktadır. Bu dereceler aşağıda özetlenmiştir.

Görsel Muayene: Ekipmanların sadece görsel olarak uzaktan incelendiği mahfazaların açılmadan ekipmanların gücü kesilmeden gerçekleştirilen muayene.

Yakın Muayene: Görsel muayeneye kıyasla ekipmanların daha yakın mesafeden incelendiği gerektiğinde inceleyen kişinin merdiven kullanarak ekipmanlara ulaştığı muayene.

Detaylı Muayene: Yakın muayeneye ek olarak mahfazalar açılarak ya da test ekipmanları kullanılarak kusurların teşhis edildiği muayene.

Periyodik Ex-Proof Ekipman Muayeneleri Ne Sıklıkla Tekrarlanmalıdır?

Ekipmanlarda meydana gelecek aşınmalar, arızalar ve bu arızalardan kaynaklı bakımlar sonucunda uygunsuzluklar ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle TS EN 60079-17 Standardına göre muayeneler bir uzman görüşü aksini belirtmedikçe en fazla 3 yılda 1 tekrarlanmalıdır.

Firmamız, ilgili mevzuat kapsamında patlayıcı ortamlarda tesis ve işletmelerdeki exproof ekipmanların periyodik kontrol ve muayenesi işlemi konusunda çözümler sunmaktadır.

Whatsapp
Cüneyt Bey
Cüneyt Bey
Merhaba Ben Cüneyt
Size nasıl yardımcı olabilirim?