Periyodik Kontrol-Topraklama Ölçümü
trende
trende

Topraklama Ölçümü Nasıl Yapılır.

Anasayfa » Topraklama Ölçümü Nasıl Yapılır.

Topraklama nasıl ölçülür? Bilinmeyen bir elektrik kaçağı tehlikesine karşı elektrikli cihazların uçlarının toprağa gömülü “topraklama” sistemine bir iletken ile bağlanması yöntemidir. Böylece cihazlarda bir elektrik kaçağı varsa, onlara dokunduğumuzda elektrik akımı üzerimizden değil, direnci daha az olan toprak hattına geçer ve çarpma tehlikesi ya da çarpma korkusu ortadan kalkar.

Topraklama işlemine başlamadan önce elektrik anahtarları kapatılmalı, lastik eldiven kullanılmalı ve zaman zaman kontrol etmesi gerektiğinden kontrol kalemi topraklamayı yapacak kişinin yanında bulundurulmalıdır. Topraklama genellikle çubuk elektrotlar kullanılarak yapılır. Bu yöntem şu şekilde uygulanır:

Uygun çapta (genellikle 12,5 mm ile 40 mm arasında) iki veya üç adet bir metre uzunluğunda bakır çubuk alınır.

Kablo bakır malzemelere bağlanır (bina içerisine çekilecek hat)

Toprakta yaklaşık 2 metre genişliğinde delikler açılıyor ve çubuklar en az birer metre arayla yerleştiriliyor.

Çukurun dibinden yarım metre yüksekliğe kadar beton ve taş tozu karışımı (direnç azaltmak için) doldurulur ve üzeri toprakla kapatılır.

Kablo daha sonra binadaki topraklama hattına bağlanır.

Eğer binada topraklama hattı yoksa bu hat evin sonuna kadar çekilmelidir. Evlerde duvara çivi çakıp ona kablo bağlamak veya (fizikte elektriğe tepkisi olmayan) toprak hattı ile nötr hattını birleştirerek topraklamak sağlıklı bir çözüm olarak biliniyor.
Topraklama ölçümleri topraklama ölçüm cihazları ile yapılmaktadır. Piyasada bazı eski marka isimleri taşıyan cihazlar bulunmaktadır ancak genel adı topraklama ölçüm cihazıdır. Topraklama ölçümü için iki yöntem uygulanabilir.

  • Kazık Ölçüm Yöntemi: Zemin ölçüm cihazındaki 2 veya 3 direklerden biri ölçülecek zemin noktasına bağlanır, diğer bir veya iki direk ise toprak için çakılan kazıklara bağlanır, ayrılarak ölçüm yapılır. kazıklar ile ölçüm noktası arasında yeterli mesafe (3-5 m) bulunmalıdır. .
  • Döngü Empedansı Yöntemi: Topraklama ölçüm cihazları veya Döngü Empedansını ölçebilen elektrik tesisatı test cihazları ile yapılabilir. Bu cihazlarda 3 adet Prob bulunmaktadır.

İş Topraklaması Nedir?
İş Topraklaması Nedir?

  • Faz Probu
  • Nötr Prob
  • Toprak Sondası

Faz Probu herhangi bir faz iletkenine, Nötr Probu nötr iletkenine ve Toprak Probu ölçülecek noktanın iletken kısmına bağlanarak ölçüm gerçekleştirilir.

Makeltek uzman kadrosuyla topraklama ölçümünü yaptırabilirsiniz.

Whatsapp
Cüneyt Bey
Cüneyt Bey
Merhaba Ben Cüneyt
Size nasıl yardımcı olabilirim?